Waar in New York de metro hét vervoersmiddel is, wordt het openbaar vervoer in Amsterdam vooral vertegenwoordigd door, voornamelijk, de tram. Er is dan ook maar liefst 213 kilometer aan tramrails. Hiernaast rijden er ook bussen en metro’s die je gemakkelijk en snel van punt A naar B brengen. Er zijn dus een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten als je een bezoek plant aan de meest bezochte stad van Nederland.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Amsterdam?
Het openbaar vervoer in Amsterdam maakt een stedentrip in eigen land een stuk gemakkelijker. Er zijn dan een aantal mogelijkheden om jezelf kriskras door Mokum te verplaatsen, maar je begint daarbij altijd met het uitstippelen van je route.
Route plannen
In Nederland zijn we allemaal bekend met de routeplan-app 9292OV. Die kun je gebruiken om je route te plannen waar je ook bent. Zeker ook voor wat betreft het openbaar vervoer in Amsterdam. Omdat de GVB de hoofdmaatschappij is, is de app van de GVB zelf ook een optie. Op die manier heb je de meest betrouwbare reisinformatie en worden eventuele vertragingen en storingen beter weergegeven. Je kunt ook een fysieke plattegrond afhalen bij een servicepunt op veel stations. Of je kunt een plattegrond die van toepassing is hier downloaden.
Met de trein
De beste manier om überhaupt onze hoofdstad te bereiken is voornamelijk met de trein. Ook omdat er meerdere stations zijn, is het heel goed bereikbaar met de trein vanaf waar dan ook. Het hoofdstation is Amsterdam Centraal en bevindt zich meteen midden in de stad met de Dam op steenworp afstand. Vanaf Utrecht is het ongeveer een halfuurtje naar dit station. Om je binnen het stadscentrum te verplaatsen raden we aan om van van het openbaar vervoer in Amsterdam zelf gebruik te maken.
Reizen met het GVB
GVB is de naam van bijna al het openbaar vervoer in Amsterdam. Je gebruikt de tram om je binnen de binnenste cirkel van de stad te verplaatsen naar je gewenste bestemming. Alle bezienswaardigheden zijn dan ook het beste te bereiken met de tram (of de bus). Een ander groot deel is ook goed te bereiken met de metro, maar veel bezienswaardigheden bevinden zich niet of nauwelijks direct naast een metrostation. Vanaf de zomer in 2018 wordt dit allemaal verbeterd met een gloednieuwe metrolijn die Amsterdam-Noord- en Zuid met elkaar verbinden. Op dit moment bereik je Amsterdam-Noord alleen met de bus of met de veerpont. De veerpont vertrekt aan de IJ-zijde van het centraal station. Extra leuk: je kunt gratis meevaren. Handig voor een bezoekje aan het EYE filmmuseum.
Tarieven
Er zijn meerdere betaalmogelijkheden om met het openbaar vervoer in Amsterdam te reizen. Ten eerste is er de OV-chipkaart: geldig in heel Nederland bij bijna iedere vervoerder. Dus ook bij het openbaar vervoer in Amsterdam. Je zet geld op de kaart bij een NS-automaat of een automaat van de GVB. Deze zijn te vinden op ieder station. Om met het stadsvervoer te reizen is het goed om te weten dat je maximaal 5 euro negatief mag staan. Je moet in ieder geval zorgen dat je er altijd genoeg geld op hebt staan. Wanneer je vaak binnen het uur overstapt op verschillende trams, krijg je overstap-korting. Daarnaast kun je nog op de ouderwetse manier een los kaartje kopen bij een GVB-automaat. Je krijgt al snel de keuze of je met de tram, metro of bus wilt reizen. Als je met de metro reist, is het noodzakelijk dat je langs een automaat gaat. Wanneer je voor de tram of bus kiest, kun je ook in het vervoersmiddel een kaartje kopen. De tickets die uiteindelijk krijgt werkt hetzelfde als een OV-chipkaart: een kwestie van in- en weer uitchecken.
TIP: Met de fiets door de hoofdstad
Wist je dat er meer fietsen dan mensen zijn in onze hoofdstad? Naast het openbaar vervoer in Amsterdam, is er ook nog de fiets die je kunt pakken, of huren natuurlijk. Je bevindt je namelijk wel in dé fietshoofdstad van dit land, dus kun je eigenlijk niet achterblijven. Met Baja Bikes kun je een fiets huren of mee met de lokale gids die je tot in de puntjes verteld over de stad en haar bezienswaardigheden. Dit allemaal in slechts 3 uur. Meer informatie over de fietstocht in Amsterdam vind je hier.