5 TIPS OVER VERVOER MET DE METRO IN PARIJS

Facebooktwitterredditlinkedin
Metro Parijs

Metro Parijs

Hoe werkt de metro in Parijs?

De metro in Parijs werkt heel makkelijk. Er zijn 14 metrolijnen die makkelijke herkenbaar zijn, door dat ze ieder een eigen kleur hebben. De metro in Parijs rijdt van 05:20 tot middernacht 01:20. Er zijn 6 zones en voor iedere zone kun je een ander kaartje kopen dat duidelijk staat aangegeven bij de machines.

Verder lees je meer in dit artikel over:

 • Metrolijnen van Parijs
 • Metro zones in Parijs
 • Metro tickets kopen
 • Handige metro applicatie
 • Metro plattegrond van Parijs
 • En: Fietstours in Parijs!

Ontdek alles wat je moet weten wat betreft reizen met de metro in Parijs tijdens je stedentrip.

Tip 1: Metrolijnen Parijs

In Parijs vind je 14 metrolijnen, die makkelijk herkenbaar zijn doordat ze ieder een eigen kleur hebben. De metro in Parijs rijdt van ‘s morgensvroeg 05:20 uur tot middernacht 01:20. Op zaterdagavond rijden ze zelfs tot 02:20.

Metrolijnen Parijs

Metrolijnen Parijs

Tip 2: Metro zones Parijs

Bij het vervoer via de metro in Parijs wordt onderscheid gemaakt in zes zones. Wanneer je een metrokaart wilt aanschaffen moet je dan ook aangeven in welke zone je wilt reizen. Dit is de indeling van de zones 1 tot en met 6:

 • Zone 1 en 2: Wil je alleen in de binnenstad reizen, dan heb je voldoende aan kaarten die geldig zijn voor zone 1 en 2. Deze zones liggen binnen de ringweg rondom Parijs.
 • Zone 3: Deze zone ligt direct aan de rand van de stad. Zolang je gebruikmaakt van de metrolijnen en niet van de RER lijnen, dan kun je ook reizen met gewone metro kaarten. Via de RER lijnen rijdt de snelle metrotrein, die alleen op grotere stations in Parijs en daarbuiten komt.
 • Zone 4, 5 en 6: Je hebt een metro kaart voor deze zones nodig wanneer je een aardig stuk buiten Parijs moet zijn. Denk aan Disneyland, Kasteel van Versailles, het winkelcentrum van Val d’Europe en de grote luchthavens van Parijs.

Metro Parijs

Metro Parijs

Tip 3: Metro tickets kopen

Als je gaat reizen met de metro in Parijs, dan moet je een metro kaartje kopen. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht:

 • Los ticket: kost rond de €1,80. Het fijne aan deze kaarten is dat deze niet datumgebonden zijn. Je kunt ze dus eventueel ook van tevoren aanschaffen. Deze kaarten geven recht op reizen met de metro in Parijs binnen de zones 1 en 2.
 • Carnet: dit is de benaming van het kopen van 10 metro kaarten tegelijk. De regels voor deze kaarten zijn hetzelfde als bij losse tickets, maar je bespaart hierbij geld! Je betaalt dan namelijk rond de €14 (in plaats van ongeveer €18). Voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar is kinderkorting mogelijk: kies dan voor ‘Tarif reduits’.
 • Dagkaart: hierbij zijn drie mogelijkheden, namelijk de ‘Mobilis’, de ‘Ticket Jeunes Weekend’ of de ‘Paris Visite’. De ‘Mobilis’ kent geen kinderkorting, is niet datumgebonden en mag niet gebruikt worden om van en naar de luchthaven te reizen. Hiervoor moet apart een metro kaart gekocht worden. De ‘Ticket Jeunes Weekend’ is geldig voor zaterdagen, zondagen en feestdagen en mag gebruikt worden door personen tot en met 25 jaar. De ‘Paris Visite’ wordt door toeristen het meest gebruikt. Deze kaart kan voor één, maar ook voor meerdere, opeenvolgende dagen gekocht worden.

Tip 4: Metro Parijs app

Denk jij dat je je niet gaat redden met alleen de metronetwerkkaarten? De applicatie ‘Metro Paris Subway‘ is dan jouw redder in nood. Het is een heel eenvoudig te gebruiken applicatie. Voer in waar je bent en waar je naartoe wilt. De applicatie stippelt dan de handigste route voor je uit. WiFi is hierbij niet nodig!

Tip 5: Metro Parijs plattegrond

Op de Metro Parijs plattegrond kun je precies zien waar de metrohaltes in Parijs zich bevinden in Google maps. De metrohaltes worden op de kaart aangegeven met een ‘M’. Wanneer je op zo’n halte klikt, zie je direct meer informatie waaronder de kleur die de soort metrolijn aangeeft.

Fietsen in Parijs met gids

Fietsen in Parijs met gids

Een nog veel leukere tip: Fietsen in Parijs!

Je kunt je natuurlijk razendsnel verplaatsen met de metro in Parijs, maar op de fiets door deze wereldstad gaan is zoveel leuker! In de metro zie je namelijk nauwelijks iets van de highlights en de omgeving van Parijs. Daarentegen kun je hier tijdens een van de tours in Parijs met gids volop van genieten! Daarbij spreekt de gids ook nog eens Nederlands. Zo is het voor iedereen goed te volgen en weet je zeker dat je niets mist van de stad. Binnen ongeveer 3 uur ben je helemaal ingeburgerd, en ook nog eens helemaal eco-friendly bezig! Tip: boek zo’n tour meteen aan het begin van je stedentrip, dan profiteer je hier tijdens de rest van je verblijf van. En dan mijn allerlaatste tip: Klik op de volgende link voor andere tours met Nederlandse gids in ruim 40 wereldsteden! Een indruk krijgen van zo’n tour die je leidt door Parijs? Check dan de video:

Fietsen in Parijs met Nederlandse gids van Baja Bikes from Baja Bikes Tours on Vimeo.

Hoe verplaats jij je het liefst van punt A naar punt B in Parijs?

Facebooktwitterredditlinkedin