De nummer 1 van alle bezienswaardigheden in Barcelona is toch wel de Sagrada Familia. Deze bizarre kerk van Antoni Gaudí trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en wij snappen wel waarom.
Lees hier meer over de kerk die nooit af is.
Sagrada Familia bezoeken? Lees deze tips door!
Als je de Sagrada Familia in Barcelona wilt bezoeken, moet je het volgende weten:
- Openingstijden: De Sagrada Familia is meestal open van 09.00 uur tot 19.00 uur, met uitzondering van sommige feestdagen.
- Toegangsprijzen: De prijzen voor toegang tot de Sagrada Familia variëren en kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals het seizoen en het tijdstip van dag. Het is verstandig om vooraf te controleren wat de huidige prijzen zijn en of er eventuele kortingsmogelijkheden beschikbaar zijn.
- Rijen: De Sagrada Familia is een populaire bezienswaardigheid, dus er kunnen lange rijen staan. Het is verstandig om op tijd te arriveren of vooraf kaartjes online te kopen.
- Gidsen en audiogidsen: Er zijn gidsen en audiogidsen beschikbaar voor degenen die meer willen weten over de geschiedenis en architectuur van de Sagrada Familia.
- Fotograferen: Fotograferen is toegestaan in de Sagrada Familia, maar er zijn beperkingen voor het gebruik van flitsers en andere fotografische apparatuur.
Handige tips voor het kopen van tickets online
- Je koopt de tickets altijd voor een bepaald tijdslot. Alleen in dit tijdslot kunt je de Sagrada Familia binnentreden, zorg dus dat je er op tijd bent.
- Met het standaard ticket kun je de kathedraal bezoeken en ook het onderliggende museum waar de geschiedenis en de bouw van de Sagrada Familia terugkomt.
- Wil je graag de toren beklimmen? Deze tickets zijn zeer beperkt en moet je van tevoren reserveren.
- Ga je samen met je kinderen de Sagrada Familia bezoeken? Kinderen tot 10 jaar krijgen gratis toegang en vanaf 11 tot 16 jaar krijgen ze korting.
Barcelona Card: Sagrada Familia + andere bezienswaardigheden
De Barcelona digitale Card/pass is een kaart waarmee je toegang krijgt tot de Sagrada Familia in Barcelona, evenals diverse andere bezienswaardigheden en activiteiten in de stad.
De kaart is een handige manier om je reis naar Barcelona te plannen en geld te besparen op toegang tot populaire bezienswaardigheden en activiteiten. Je hoeft dus niet langer te wachten in de rij voor de Sagrada Familia en je geniet van kortingen op andere bezienswaardigheden en activiteiten, zoals musea en stadsritten. Het is dus een ideale optie als je veel wilt zien tijdens je verblijf in Barcelona.
Koop de kaart vooraf, zodat je direct van de voordelen kunt genieten wanneer je aankomt in Barcelona.
Hoe het allemaal begon voor de Sagrada Familia
Een rijke boekhandelaar vond het tijd dat er een nieuwe kerk kwam in Barcelona en kocht een stuk land. In 1882 begon de Spaanse architect Francisco de Paula del Villar y Lozano kosteloos met de bouw van zijn kerk op het stuk land. De bedoeling was om een gebedshuis te bouwen in de sobere neogotische stijl die gangbaar was voor die tijd. Nog binnen een jaar werd de architect ontslagen, er moest iemand anders gevonden worden om de bouw voort te zetten.
De opdracht werd in 1883 gegeven aan Antoni Gaudí. Hij ging verder waar de Del Villar gebleven was maar gaandeweg bleef hij wijzigingen aan het ontwerp toebrengen. Binnen afzienbare tijd bleef er niet veel neogotisch meer over van de kerk.
De bedoeling was dat de bouw binnen tien jaar af was, al kreeg Gaudí al gauw in de gaten dat dit niet haalbaar was. Steeds meer begon hij in te zien dat dit mogelijk zijn meesterwerk was. Alles wat hij in eerdere projecten geleerd had qua architectuur en bouwkunde kwamen samen in de Sagrada Familia.
30 jaar na aanvang van de bouw besloot Gaudí om zich volledig te richten op deze kerk. Hij zorgde ervoor dat al zijn andere projecten af waren en nam niks nieuws meer aan. Al zijn energie ging naar de Sagrada Familia. Hij ging hierin zo ver dat hij de laatste jaren van zijn leven in de kerk woonde. Alleen de façade aan de oostzijde stond toen nog. Hij leefde letterlijk in een bouwput.
In 1926 liep gaudí over straat en werd hij overreden door een paardentram. Hij raakte ernstig gewond en enkele dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Zijn lichaam werd bijgezet in de crypt van de Sagrada Familia. Tien jaar later tijdens de Spaanse Burgeroorlog vloog een deel van de kerk in brand en belangrijke bouwtekeningen gingen hierbij verloren.
Andere architecten hebben het werk sindsdien overgenomen. Tegenwoordig spreekt men zelfs van het afronden van de bouw. Dit staat nu gepland voor 2026, exact 100 jaar na de dood van Gaudí.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Barcelona
De Sagrada Familia is bij veel toeristen toch wel het eerste waar ze aan denken als het gaat om de Catalaanse hoofdstad. Dit iconische bouwwerk trekt dan ook veel bezoekers ieder jaar. En terecht, het is een uniek gebouw. De buitenkant is zeer opvallend maar ook van binnen is de Sagrada Familia simpelweg spectaculair.
De eerder genoemde bouwtechnieken die Gaudí zich meester had gemaakt kwamen goed tot hun recht in deze kerk. De pilaren werden zo gebouwd dat ze meer gewicht dragen dan voor mogelijk werd gehouden. Dit was ook wel nodig want de plannen van del Villar waren gemaakt voor een veel kleinere kerk. De fundering van de Sagrada Familia zou dit dus eigenlijk helemaal niet moeten aankunnen.
Verder is de manier waarop het glas-in-lood de zaal verlicht adembenemend. Doordat de zon gedurende de dag telkens door een ander raam naar binnen schijnt, verandert de kleur, en daarmee de atmosfeer, voortdurend. Wat lichtere kleuren in de ochtend veranderen dus gaandeweg naar een wat rodere gloed, als ware een zonsondergang, binnenin de kerk.
Een veelgestelde vraag is waarom het zo lang moet duren met de bouw van de Sagrada Familia. Het simpele antwoord daarop is geld. De paus heeft aangegeven dat het Vaticaan niks financiert want Barcelona had al een kathedraal. Het geld moest dus uit particuliere giften komen. Door gebrek hieraan heeft de bouw meerdere malen stil gelegen.
Tegenwoordig komt er zoveel geld binnen met de kaartverkoop dat er iedere dag zo’n 100 man aan de kerk gebouwd wordt. Daarom is men ook vrij zeker dat de deadline van 2026 wel gehaald gaat worden. Al moet er nog heel veel gebeuren. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder.
Zie echt alles van de Sagrada Familia
Ondanks dat de kerk nog niet af is, gaan er dagelijks duizenden toeristen naar binnen. Je kijkt je ogen uit naar alle details die Gaudí heeft toegevoegd. Zoveel zelfs dat je wellicht niet exact weet waar je naar aan het kijken bent.
Kies daarom voor de Sagrada Familia rondleiding met Nederlandse gids. Deze ervaren gids vertelt je alles wat er te weten valt over de kerk en het grote voordeel is; geen wachtrijen. Waar vele mensen soms urenlang in de rij staan, loop jij direct naar binnen om te genieten van al het wonderbaarlijke dat de Sagrada Familia te bieden heeft.
Wil je nog meer kerken in Barcelona bezichtigen tijdens je stedentrip? Met onze stadswandeling neemt de gids je mee door het oude centrum langs de Santa Maria del Mar en de kathedraal. Je krijgt verder een heel goed beeld van het leven door de eeuwen heen in Barcelona. Ga je liever op z’n Nederlands op ontdekkingsreis, kies dan voor een van onze fietstours met gids. Deze stad heeft honderden kilometers aan fietspad, dus dit is een erg ontspannen manier om Barcelona te leren kennen.
De Sagrada Familia heeft overigens zijn eigen metrohalte, dus het is erg eenvoudig om er te komen met het openbaar vervoer.