Barcelona is een van de meest populaire bestemmingen voor een citytrip. Behalve de zon, het strand en de lekkere tapas heeft dit ook te maken met de vele bezienswaardigheden in Barcelona.
Wij hebben een top 10 gemaakt van mooie plekjes en monumenten die niet mogen ontbreken tijdens jouw verblijf in de Catalaanse hoofdstad.
Inhoud artikel
De bezienswaardigheden in Barcelona centrum
De oude stad van Barcelona bestaat uit drie delen, Raval, Barri Gòtic en El Born. Elk heeft zijn eigen karakter en rijke geschiedenis. Hieronder staan de meest interessante plekjes uit die wijken.
- Overdekte markt in het hartje van Barcelona.
- Populaire plek voor de lokale bevolking om van de buitenlucht te genieten
- Ontdek een mooi authentiek stukje van Málaga.
- Het muziekpaleis van Barcelona
Mercat de la Boqueria
Deze overdekte markt in het hartje van de stad mag je niet missen. Gelegen aan de welbekende Ramblas trekt deze markt dagelijks duizenden bezoekers. Heb je zin in een lekker hapje dan zit je goed bij la Boqueria. Er zijn veel marktkraampjes in deze overdekte hal waar je allerlei typisch Spaanse producten vindt. De groente- en fruitkraampjes zijn een kleurrijke verzameling waar je overigens heerlijke verse vruchtensappen koopt. Deze bieden lekkere verkoeling tijdens de hete dagen.
De visafdeling is ook een indrukwekkend gedeelte van de markt; meerdere verkopers hebben hun waren uitgestald op grote lagen ijs. Dat de producten hier vers zijn blijkt wel uit de vele tentjes die zich in en rondom de markt gevestigd hebben. Wil je een aantal typisch Spaanse tapas proberen, schuif dan eens aan bij Quim de la Boqueria, een eettentje midden in de markt. Dit is een prima plek om even snel een hapje te eten en dan weer verder te gaan met het bezoeken van de bezienswaardigheden van Barcelona. Eet je liever wat uitgebreid, kijk dan eens bij ons overzicht van restaurants in Barcelona.
Santa Maria del Mar
De meest beschreven kerk in de Spaanse literatuur, de Santa Maria del Mar is een waar begrip voor Barcelonezen. Deze immense kerk staat middenin de wijk El Born en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Al sinds de 14e eeuw komen gelovigen samen om hier hun geloof te belijden. De bouw begon in 1329 en de kerk was af in 1383. In die tijd was dat verbazingwekkend snel, er werd ook onafgebroken aan de bouw gewerkt. Dit is een verklaring waarom de kerk een unieke stijl heeft. Het gebeurde niet vaak dat er een plan was en dat dit direct werd uitgevoerd. Door de ligging midden in de wijk is het lastig een goed beeld van de omvang van de kerk te krijgen, totdat je naar binnen gaat.
Eenmaal binnen zie je pas hoe groot het schip van de kerk is en hoe hoog. Met het vele glas-in-lood aan de zijkanten en het grote aantal vergulde beelden is het een kleurrijk gebeuren binnenin. Wil je de kerk van binnen bezoeken, draag dan wel kleding dat de schouders bedekt, anders wordt je de toegang ontnomen.
Van alle boeken die over Santa Maria del Mar geschreven zijn is in Nederland vooral De Kathedraal van de Zee van Ildefonso Falcones bekend. Dit boek is onlangs verfilmd voor een Netflix serie met dezelfde naam. Van alle bezienswaardigheden in Barcelona is dit dus in de boeken de meest besproken. Ben je gek op het bezoeken van kerken, bekijk dan ons artikel over de kerken in Barcelona.
Parc de la Ciutadella/Arc de Triomf
Als je via de achteruitgang de Santa Maria del Mar uitloopt dan sta je op het sfeervolle straatje Passeig del Born. Vroeger liep die straat een stuk verder dan vandaag de dag, namelijk naar de drukke woonwijk van La Ribera. Na de Spaanse overwinning op de Catalanen is die wijk echter platgegooid om er een groot fort te bouwen. In de 19e eeuw is dat fort op zijn beurt weer platgegooid en ter ere van de eerste Expo in Barcelona van 1888 is er op de plek van het fort een groot park aangelegd.
Dit Parc de la Ciutadella staat er nog steeds en is een populaire plek voor de lokale bevolking om van de buitenlucht te genieten. Op zomer- en lentedagen ligt dit park vol met zonnende mensen die vaak hun picknick hebben meegenomen. De palmbomen in het park bieden beschutting tegen de zon, vandaar dat het een populaire plek is. Dit zal ook komen vanwege de inrichting van Ciutadella.
Je vindt hier een vijver met fonteinen en een prachtig monument erachter, allemaal ter ere van de expo. De drakenfonteinen waren ontworpen door een student, pas later werd ontdekt dat deze student Antoni Gaudí was. Deze draken zijn dus het oudste werk van hem dat in de stad staat.
Loop je het park uit via de hoofduitgang, dan kom je op een prachtige promenade met mooie lantaarnpalen tussen de vele palmbomen. Aan het einde van deze promenade staat de Arc de Triomf. Deze arc heeft echter met geen enkele triomf te maken en is eveneens speciaal voor de expo gebouwd, een welkomstboog dus eerder. Dat maakt het bouwwerk er niet minder mooi op. Behalve dat je hier een prachtige foto maakt -de arc met de palmbomen en de heuvels op de achtergrond doen het nou eenmaal goed op de gevoelige plaat- is het hier overdag heerlijk vertoeven dankzij de vele straatartiesten en verkopers.
Ook ‘s avonds is het rond la Ciutadella vaak gezellig met groepen mensen die hier samenkomen en de gemeente organiseert vaak zat evenementen op de promenade van de Arc de Triomf.
Het park en de arc zijn dan ook een van de favoriete bezienswaardigheden in Barcelona van onze gidsen.
Palau de la Musica
Het Palau de la Musica, op het randje van El Born, is een prachtig gebouw gekenmerkt door kleurrijke mozaïek. Daardoor denken veel mensen vaak, ten onrechte, dat dit een werk van Gaudí is. Het Palau de la Musica is echter ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een andere belangrijke architect die aan de basis stond van het Catalaanse modernisme. Net als het Santa Maria del Mar staat ook dit gebouw middenin de wijk waardoor je nooit echt een heel goed beeld van de voorkant van het gebouw krijgt, wat erg zonde is. De nieuwere gebouwen staan eigenlijk in de weg om er een echt mooi plaatje van te maken. Dit neemt niet weg dat je nog steeds een idee krijgt van de schoonheid.
Het muziekpaleis, wat Palau de la Musica eigenlijk betekent, is nog steeds in gebruik en regelmatig worden hier concerten gegeven. Mocht je in de stad zijn dan raden we je aan om een concert mee te pakken want de zaal van het paleis is minstens zo indrukwekkend als de buitenkant. De omgekeerde koepel aan het plafond, de vele versieringen en de akoestiek maken het een uitstekende plek om een concert of optreden bij te wonen.
Bezoek alle bezienswaardigheden in Barcelona op de fiets
Wist je dat Barcelona een uitstekende stad is om rond te fietsen? De gemeente is hard bezig om het nog beter te maken, er ligt al voor meer dan 200 kilometer aan fietspaden en dit wordt telkens meer. Daarom is het bezichtigen van alle bezienswaardigheden van Barcelona zo goed te doen op de fiets.
Kies je voor een rondleiding langs de highlights met Baja Bikes, dan neemt een Nederlandse gids je mee langs alle leuke plekjes. Onze gidsen wonen al geruime tijd in de stad en kennen dan ook alle mooie verhalen die ze graag met je delen. Zo heb je binnen een paar uur tijd echt een goed beeld van wat de Catalaanse hoofdstad allemaal te bieden heeft. De tour begint in het centrum van Barcelona maar neemt je ook mee naar plekjes daarbuiten, langs bezienswaardigheden die we verderop in dit artikel behandelen.
Kathedraal van Barcelona
Aan kerken geen gebrek in deze stad aan de Middellandse zee. De Santa Maria del Mar in el Born is misschien een grote kerk, maar deze valt in het niet bij de Kathedraal van Barcelona in de Barri Gòtic. Gelukkig hebben ze hier wel wat ruimte overgelaten dus vanaf het plein Plaça Nova heb je een goed uitzicht op de indrukwekkende voorkant van de Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia zoals het voluit heet. Ook hier raden we je aan om een kijkje te nemen binnenin. Je ziet hier veel glas-in-lood en versieringen. Middenin de kathedraal staat de sarcofaag van Eulalia, een van de twee beschermheiligen van de stad.
Verder bestaat de kathedraal nog uit verschillende kapellen en een tuin die ook de moeite waard zijn. Eenmaal buiten raden we je aan om een rondje te lopen om het gehele complex. Je loopt dan door een smal straatje met een mooie boog en een prima akoestiek. Daarom staat er bijna altijd wel een muzikant of zanger om het publiek te vermaken. Verder kom je langs een mooi, afgelegen plein waar je even heerlijk tot rust komt. De wandeling om de hele kathedraal is een bezienswaardigheid op zich die je echt niet wilt missen. Dit is namelijk het oudste stuk van de stad en hier vind je nog Romeinse overblijfselen.
De bezienswaardigheden in Barcelona buiten het centrum
Sagrada Familia
We blijven nog even over kerken praten. Dit is misschien wel de bekendste kerk ter wereld en het is nog niet eens af! De Sagrada Familia is desondanks het meesterwerk van Antoni Gaudí. Toen in niemandsland buiten de stad een kerk werd gebouwd was Gaudí er als de kippen bij om het project over te nemen. De oorspronkelijke plannen waren voor een redelijk normale kerk, maar Antoni wilde daar niks van weten. Hij raffelde nog even snel wat projectjes af en wijdde daarna zijn hele leven aan de Sagrada Familia.
Hij begon met het ontwerpen van een bouwwerk wat de wereld nog nooit had gezien. Om zijn meesterwerk te kunnen bouwen, moest hij nieuwe bouwtechnieken uitvinden die de structuur sterk genoeg maakte. Een ander probleem was dat de fundering van de oorspronkelijke kerk geen rekening hield met dit enorme bouwwerk. Waar Gaudí mee bezig was werd dus voor technisch onmogelijk aangezien, maar hij heeft een oplossing gevonden in de vorm van bogen die door de hele kerk gebouwd werden. Hij ging er zo in op dat hij zijn laatste jaren in de kerk zelf woonde, wat op dat moment nog een complete bouwval was.
Hij heeft nog wel de façade, wat nu nog de voorkant is, gebouwd zien worden. Deze kant van de kerk beeldt de geboorte van het kindeke Jezus uit. Op elke vierkante centimeter van de torens en gevels vind je wel een versiering of kunstwerk dat met de geboorte te maken heeft. Of je het nou mooi vindt of toch erg kitscherig, indrukwekkend is het sowieso! De andere kant beeldt de lijdensweg van Jezus uit en ziet er dan ook een stuk somberder uit.
Na zijn dood moest er nog heel wat gebouwd worden. Er ging het gerucht dat de plannen alleen in zijn hoofd zaten en niemand wist hoe het afgebouwd moest worden, maar dat is maar een broodje aap verhaal. Gaudí had alles duidelijk uitgewerkt. Hij heeft echter veel ruimte opengelaten om andere kunstenaars hun werk te laten toevoegen.
Planning en bouwwerkzaamheden van de Sagrada familia
Waarom duurt het dan zo lang om de Sagrada Familia te bouwen? De bouw heeft lange tijd stil gelegen omdat er simpelweg geen geld was. Toen de bouwers naar de paus gingen en om een bijdrage vroegen kregen ze nul op het rekest. Barcelona had immers al een kathedraal. De bouw van de Sagrada Familia moest dus volledig door giften gefinancierd worden. Sinds de stad, voornamelijk dankzij de Olympische Spelen, een populaire bestemming voor stedentrippers werd stroomde het geld weer binnen.
Wanner is oplevering van de basiliek Sagrada Familia in Barcelona?
Na de voltooiing van de Maria-toren en de stijlvolle inhuldiging van een nieuwe ster van 138 meter hoog, plant de Sagrada Familia voor 2022 een bouwschema waarin twee nieuwe torens kunnen worden voltooid: die van de evangelisten Lucas en Marcus.
Vandaag de dag bezoeken 8.000 mensen de kerk en is er een constante influx van geld. Daardoor hebben ze nu zelfs een einddatum aan het hele project durven hangen.
In 2026 moet het af zijn, precies 100 jaar na de dood van Antoni Gaudí. Wil je de Sagrada Familia zelf eens goed bekijken en alle verhalen tot in de kleinste details horen? Kies dan voor de rondleiding met Nederlandse gids.
Lees verder over la Sagrada familia
Park Guëll
Park Guëll en iets unieks, wolken
We hebben nu genoeg gesproken over kerken, maar nog niet over Gaudí. Deze man heeft toch wel het gezicht van de stad bepaald en veel van zijn projecten zijn nog steeds te bezichtigen. Park Guëll is daar een van. Het ligt wel een stuk buiten het centrum en op een heuvel, dus we raden je aan om de metro te pakken naar Vallcarca. Vandaar is het nog wel een stuk lopen maar gelukkig hebben de steile straten een roltrap. Eenmaal in het park aangekomen vind je de bekende mozaieken van Gaudí. Ook de salamander aan de trap is een bezienswaardigheid in Barcelona die erg graag op de foto gaat. Als je toch in het park bent, loop ook even naar het hoogste punt. Het uitzicht over de stad is echt prachtig en dit wil je zeker niet missen.
Casa Milà/Casa Batlló
Casa Batlló aan Passeig de Gracia
Passeig de Gracia is een van de duurdere straten in het centrum van Barcelona. Hier woonden alle rijke families en dat wilden ze laten zien ook. Hoe beter dan de beste architect van de stad inhuren om een huis voor je te ontwerpen? Dat hebben de families Milà en Batlló dus gedaan. Casa Batlló is een prachtig kleurrijk spektakel met de meest vreemde vormen aan de buitenkant. Alles is rond, en het lijkt alsof het gebouw van botten en schubben is gemaakt. Het dak doet denken aan de rug van de draak die door Sint Jordi, de andere beschermheilige van de stad, is vermoord. De schoorsteen heeft wel wat weg van zijn zwaard. We raden je aan om de binnenkant te bekijken, maar regel dan wel skip the line kaartjes online om lange wachtrijen te voorkomen.
Casa Milà
Ook voor Casa Milà is het verstandig om online een entreekaartje te kopen. Dit huis lijkt qua kleuren niet op Casa Battló maar ook hier vind je geen enkele hoekige vorm. De bevolking was minder onder de indruk van Casa Milà en gaf het gekscherend de bijnaam La Pedrera, oftewel de steengroeve. De binnenkant en vooral ook het dak zijn echter unieke ontwerpen en je hoeft geen design student te zijn om dit bijzondere gebouw te kunnen waarderen.
Plaça Espanya/Montjuïc
Een van de grootste bezienswaardigheden van Barcelona is een berg. Aan de rand van de stad ligt de Joodse berg, Montjuïc. Bovenop staat een kasteel uit de 17e eeuw. Hier heb je een prima uitzicht over de haven en de kust langs de stad. De berg zelf herbergt verschillende tuinen en parken en in 1992 was deze berg het decor voor de Olympische Spelen. Het stadion, zwembad en de toren voor de vlam staan er nog steeds en zijn bezienswaardigheden op zich.
Wil je aan de drukte van de stad ontsnappen dan is een middag rondlopen op deze berg de perfecte oplossing. Je wandelt door de natuur, langs enkele mooie gebouwen en musea. Op Montjuïc kom je echt tot rust.
Aan de voet van Montjuïc staat een paleis waar nu het nationale museum van Catalaanse kunst zich heeft gehuisvest. Vanaf dit paleis zie je duidelijk de indrukwekkende fonteinen. Deze leveren in de avonduren een spektakelstuk, genaamd Font Magica, de magische fontein. Verder zie je vanaf hier de twee Venetiaanse torens die aan de rand van Plaça Espanya staan. Dat ronde gebouw aan het plein? Dat was ooit een stierenvechtarena. Deze activiteit is in Catalonië echter verboden en daarom hebben ze het complex omgetoverd tot winkelcentrum.
Montjuïc is met 185 meter hoogte een flinke heuvel. Wil je deze goed bekijken zonder jezelf in het zweet te werken, kies dan voor de rondleiding op e-bikes. Met de elektrische fiets sprint je ontspannen de berg op.
Tibidabo
Het hoogste punt van Barcelona is duidelijk zichtbaar vanuit grote delen van de stad. Het is een heuvel aan de rand van de stad met bovenop een kerk en Jezusbeeld. Vanaf Tibidabo heb je het beste uitzicht over Barna. Hier zie je pas echt hoe groot deze metropool is. Mocht het uitzicht niet genoeg zijn, ga dan lekker in de achtbaan of reuzenrad die in het pretpark naast de kerk staan.
Het is niet heel makkelijk om op Tibidabo te komen, maar wel leuk. De oude tram is een ervaring op zich. Pak vanuit het centrum eerst de metro naar halte Tibidabo. Dan sta je aan de voet van de heuvel. Vanaf die plek vertrekt de tram richting de top. Halverwege de heuvel heb je een horecagelegenheid waar je een verkoelend drankje nuttigt terwijl je van het uitzicht geniet.
Bonus bezienswaardigheid in Barcelona: Camp Nou
Voor voetballiefhebbers is het stadion van FC Barcelona ook zeker de moeite waard is. Deze club trekt veel bezoekers en veel daarvan zijn Nederlands. De lange geschiedenis van Nederlanders bij deze club lijkt maar voort te duren en dat maakt een bezoekje aan Camp Nou extra interessant. Het museum van het stadion is het meest bezochte museum van Barcelona. Wil je meer weten over FC Barcelona en het belang van de club voor de stad, kies dan voor onze FC Barcelona fietstour waar onze gids je langs alle belangrijke plekken van de stad neemt. Bezoek je liever andere musea tijdens je verblijf in deze stad, kijk dan eens naar dit artikel.
Zoals je ziet zijn er echt veel interessante bezienswaardigheden in Barcelona. Onze top 10 bestaat dus eigenlijk al uit 14 trekpleisters en we hadden er gerust nog meer toe kunnen voegen. Nu je weet wat je allemaal kan verwachten in deze stad en begin je pas echt met het plannen van je citytrip Barcelona.
Als je wil weten wat er te doen is in de zomer en in de winter, lees dan verder: Wat te doen in Barcelona?